LittleMizzMe

Caminul Felix - Rumania - part 2

Kategori: Smått&Gott

hej igen!

lycka är att ha en pojkvän med bärbar dator - iaf om man vill blogga och ge sina läsare chansen att läsa på svenska =P

som jag lovade lite tidigare idag så ska jag försöka uppdatera så mycket jag kan här på bloggen så ni kan hänga med på vad som händer och sker i rumänien - om än i kortfattad version.

***  DAY  2  ***
Dagen började med frukostbuffé bestående av: Skinka, oststavar i form av pommes, tomater, lantbröd, vanlig ost, hollänskt smör, mjölk från farmen, te, väldigt sött kaffe (fortfarande inte kommit på vad det smakar som det dära.. men inte som vårt svenska kaffe iaf) sen fanns det miniyoghurtar, cornflakes, chokladflingor och poscherade ägg.
Just ja, de hade någon form av plomonmarmelad också, trodde först det var plommonkräm, typ sån dära god som Viktors mamma brukar göra.. eee det var det inte. Den var väldigt söt. Kan sammanfatta frukost och annat ätbart här nere med att säga "they are sweet" i dubbelbemärkelse. Ätbart och drickbart här nere är VÄLDIGT sött, fast det där med "sweet" kan även användas på alla underbara människor här som tar hand om oss och som vi får möta. Vilken oerhörd omtanke och ödmjukhet de besitter!

efter frukost besökte vi "sunflower" verkstan där flickor lär sig sömnad. om ni någon gång handlat något som kören haft med sig så är det med största sannolikhet här som sakerna har tillverkats. Utöver att de syr på beställningar och skickar med kören diverse saker så har de även en butik som liksom verkstaden är öppen mellan 07:00-15:00. Så lär säkert bli ett och annat besök där för många av oss i gruppen innan vi åker hem mot sverige igen.   Vi fick även se mekanikerverkstan och snickeriet där killarna verksammar som lärlingar och vissa även fått arbete. Därefter började det regna så vi åkte hem och hälsade på vår värdfamilj som bor på caminul felix 1 och fick träffa deras barn lite. Efter det var det lunchdags och på dagens meny stod gulachsoppa med klimp, mjukt lantbröd och Creps med banan/choklad/grädde till efterrätt.
När lunchen var avklarad hälsade vi på några av de fadderbarn vi hade på caminul felix 2 och därefter visades vi runt på den byggplats vi skulle ha jobbat på förutsatt att vi nu varit ett team av snickare elektiker etc. dessa hus ska senare bebos av unga par från Caminul Felix men som nu vuxit upp, gift och börjat starta egna familjer.
Efter rundturen plockade vi fram alla de kläder och skor som vi haft med oss från Sverige och vår värdmamma gick igenom det som kunde passa till barnen på Caminulfelix, men såg även till att vi fick lite över som vi ska dela ut till de fattiga zigienarfamiljerna som vi kommer att besöka på måndag.

Hmm, mycket intryck och äta nu - I know. Men det är kul, sen så får man verkligen träna på sin engelska, inte minst för egen del men även för att jag och Viktor till stor del verksammar som tolkar till övriga gruppen. Astrid är vår självutnämnda komiker, kan de inte förstå henne på engelska blir det norrbottniska rakt av. Den att maten här nere smakar "verry bra" enligt henne är ju en annan femma ;) vi förklarade för henne ikväll att säga "verry bra" är som att säga "väldig bh" en hel del glada skrat utbröt =p
Middag bestod av: soppa med frikadeller, mjukt lantbröd, färsk chili, majsstekt fisk, potatis och ett helt fat med olika bakelseliknande kakor och bakverk.

Efter middag hos Dan och Dana följde jag Karin till hennes fadderbarn och fick vara med då de träffades för första gången och även verksamma som tolk så de hade en fungerande dialog. Kändes verkligen speciellt :)

På astrids begäran hade joel och per-erik fått hjälp av killarna i snickeriet att tillverka ett kubb-spel som vi lärde rumänierna att spela och de var riktigt grymma på detta svenska spel - tror de spöade oss med hästlängder!

kvällen avslutades med andakt och ann-britt läste ett dagens ord om abraham och hur viktigt det är att ha en fungerande relation med Gud och verkligen våga lita på honom.

Såå, det var allt för ikväll.

natti natti!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: